Με τον όρο Παράσιτα εννοούμε κάθε οργανισμό (έντομο, τρωκτικό, μικροοργανισμό, κ.ά.) ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις Α’ Ύλες, στα προϊόντα, στις εγκαταστάσεις, στα μεταφορικά μέσα ή τους εργαζόμενους.
Τα πιο κοινά παράσιτα είναι :
-
έντομα : μύγες, κατσαρίδες, μυρμήγκια, ψύλλοι, κουνούπια, αράχνες, σκουλήκια, σκνίπες κλπ (έντομα Υγειονομικής Σημασίας), έντομα αποθηκευμένων προϊόντων και ξύλου (έντομα Οικονομικής Σημασίας)
-
τρωκτικά : αρουραίοι και ποντίκια
-
πουλιά : κυρίως περιστέρια και σπουργίτια
-
κατοικίδια ζώα : κυρίως σκύλοι και γάτες
-
άλλα παράσιτα, ανάλογα με την θέση, όπως φίδια
Στον όρο αντιμετώπιση περιλαμβάνονται: η αποτροπή της εισόδου και της εγκατάστασης των Παρασίτων και ο έλεγχος του πιθανού υπάρχοντος πληθυσμού τους.
Οι αράχνες είναι ωφέλιμα έντομα στους εξωτερικούς χώρους γιατί τρέφονται με πλήθος εντόμων. Οι περισσότερες αράχνες είναι ακίνδυνες και προτιμούν να μην πλησιάζουν τον άνθρωπο. Αν και όλες οι αράχνες έχουν δηλητήριο οι περισσότερες δεν μπορούν να δαγκώσουν το ανθρώπινο δέρμα. Υπάρχουν λίγα είδη που μπορούν να προκαλέσουν τσίμπημα λίγο πιο επώδυνο από της σφήκας.
Σε εσωτερικούς χώρους αντιμετωπίζονται με ψεκασμό επιφάνειας.
Οι αρουραίοι μπορούν να κάνουν φωλιές οπουδήποτε. Προσαρμόζονται πολύ εύκολα και προκαλούν ζημιές στη γεωργία, στην βιομηχανία τροφίμων, στις επιχειρήσεις τροφίμων αλλά και στα σπίτια. Οι αρουραίοι είναι δραστήριοι τη νύχτα και παρά την κακή τους όραση εξερευνούν και μαθαίνουν πολύ καλά το νέο περιβάλλον τους, απομνημονεύοντας τα περάσματα, τις κρυψώνες και τα σημεία με τροφή και νερό.
Οι αρουραίοι είναι ενεργοί όλο το χρόνο και μια προσβολή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή. Η καταπολέμηση τους είναι δύσκολη και καλό είναι να την αναλάβει εξειδικευμένο συνεργείο. Η προσβολή φαίνεται από ζημιές σε τρόφιμα και αντικείμενα και από τα περιτώμματα τους. Σε περίπτωση που παρατηρηθεί παρουσία αρουραίου καλό είναι να γίνει έλεγχος όχι μόνο τοπικά αλλά γενικά σε ολόκληρη την εγκατάσταση. Οι αρουραίοι μπορούν να καταστρέψουν τρόφιμα, κτήρια και να μεταδώσουν πολλές ασθένειες στον άνθρωπο. Απαλλαγείτε από ποντίκια, αρουραίους και τρωκτικά
Τα ασημόψαρα ή ψαράκια είναι άπτερα έντομα με επίπεδο σώμα και σχήμα καρότου. Τρέχουν πολύ γρήγορα και εμφανίζονται όταν διαταράσονται οι κρυψώνες τους. Είναι νυκτόβια έντομα και τρέφονται με ποικιλία τροφών όπως το αλεύρι, τα δημητριακά, σκόνη, νεκρά έντομα και με ορισμένους μύκητες. Τρώνε επίσης αμυλούχες ουσίες, όπως βαμβάκι, λινά, μετάξι, ταπετσαρίες και κόλλες που χρησιμοποιούνται στη βιβλιοδεσία και στις χαρτόκουτες.
Τα ψαράκια προτιμούν σκοτεινά, υγρά και δροσερά μέρη όπως υπόγεια, γκαράζ, ντουλάπες, τουαλέτες, κτλ. Η παρουσία τους υποδεικνύει υγρασία στην περιοχή και ο έλεγχος τους περιλαμβάνει εκτός από ψεκασμό και αντιμετώπιση της υγρασίας.
Τα έντομα αποθηκών αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία εντόμων που προσβάλλει τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα που παραμένουν αποθηκευμένα για κάποιο χρονικό διάστημα. Τα έντομα αυτά προσβάλλουν τα τρόφιμα σε όλα τα στάδια επεξεργασίας, από τους καρπούς μέχρι και το τελικό στάδιο.
Το θέαμα μιας κατσαρίδας που τρέχει γύρω από το ντουλάπι της κουζίνας μπορεί να είναι συνηθησμένο για κάποιους, αλλά δεν έχετε κανένα λόγο να ζουν μαζί σας. Οι κατσαρίδες μπορούν να φάνε τρόφιμα στο σπίτι σας, συμπεριλαμβανομένων ψίχουλων σε ρωγμές και χυμένα ποτά. Είναι σπάνιο να δαγκώσουν τους ανθρώπους, αλλά τα περιτώμματα τους βρίσκονται στον αέρα που αναπνέουμε. Η παρουσία της κατσαρίδας στα σπίτια και γενικά σε εσωτερικούς χώρους μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα από αλλεργίες και άσθμα.
Οι κατσαρίδες έχουν ιδιαίτερα υψηλό ρυθμό αναπαραγωγής, μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν ανθεκτικότητα και η παρουσία τους καθιστά απαραίτητη την άμεση αντιμετώπιση τους ετσι ώστε να εξασφαλισθεί πως ο πληθυσμός τους θα περιοριστεί και σταδιακά θα μειώθει ωστε να μην προξενηθούν περεταίρω εστίες ή πως η προσβολή δεν θα επεκταθεί. Τα πιο συχνά απαντώμενα είδη είναι: Blatella germanica, Periplaneta americana και Blatta orientalis.
Από τη φύση τους οι κοριοί είναι λαθρεπιβάτες. Μπαίνουν τα σπίτια και κρύβονται σε ρωγμές, αποσκευές, έπιπλα, είδη ένδυσης, μαξιλάρια, κουτιά και σε άλλα αντικείμενα ειδικά όταν αυτά μεταφέρονται σε σπίτια και ξενοδοχεία.
Οι κοριοί κρύβονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και συνήθως τρέφονται τη νύκτα. Η καθαριότητα του σπιτιού ελάχιστα έχει να κάνει με την παρουσία των κοριών αφού τρέφονται με αίμα. Η ακαταστασία μπορεί να τους παρέχει παραπάνω κρυψώνες.
Οι κοριοί μπορούν να επιβιώσουν για μήνες χωρίς τροφή, οπότε μπορούν να βρίσκονται σε κενά σπίτια ή δωμάτια ξενοδοχείων. Μόλις αρχίσουν να τρέφονται η αναπαραγωγή τους είναι ταχεία και εξαπλώνονται από δωμάτιο σε δωμάτιο.
Οι κοριοί είναι δύσκολοι στην καταπολέμηση και απαιτούν την παρουσία εξειδικευμένου συνεργείου. Συνήθως χρειάζεται και επαναληπτική εφαρμογή για την εξαφάνιση όλου του πληθυσμού.
Το αρσενικό κουνούπι έχει πιο τριχωτές κεραίες από του θηλυκού. Τα κουνούπια τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα προκειμένου να μπορέσουν να κάνουν αβγά. Η δραστηριότητα τους έχει να κάνει με τη θερμοκρασία και την υγρασία του αέρα. Έτσι τις πρώτες πρωινές, τις πρώτες νυχτερινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα περισσότερα είδη είναι πιο ενεργητικά και τσιμπούν, αλλά υπάρχουν και είδη που τσιμπούν και όλο το εικοσιτετράωρο. Τα κουνούπια ερεθίζονται και προσελκύονται από την κίνηση, από τη σωματική θερμότητα, από την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται με την αναπνοή.
Τα μυρμήγκια ευημερούν σχεδόν σε όλα τα οικοσυστήματα, και αποτελούν ίσως και το 15-25% της βιομάζας των ζώων της ξηράς. Τα μυρμήγκια σχηματίζουν αποικίες με μέγεθος που ποικίλει από μερικές δεκάδες θηρευτές που ζουν σε μικρές φυσικές κοιλότητες έως κοινωνίες με υψηλή οργάνωση που καλύπτουν μεγάλες περιοχές και αποτελούνται από εκατομμύρια μέλη.
Τα μυρμήγκια μπορούν να σας χαλάσουν κάτι παραπάνω από ένα απλό πικνίκ. Κάποια είδη μπορούν να καταστρέψουν ξύλινα κτήρια ενώ άλλα δαγκώνουν. Αν και τα μυρμήγκια παίζουν σημαντικό ρόλο στη φύση είναι ένα ανεπιθύμητο έντομο στα σπίτια. Η καταπολέμησή τους γίνεται ανάλογα το είδος και το χώρο που τα συναντάμε.
Η οικιακή μύγα είναι η πιο κοινή μύγα στα σπίτια. Οι ενήλικες μύγες συνήθως ζουν 15-25 ημέρες και μπορούν να μεταφέρουν πάνω από 100 ασθένειες στο σώμα τους. Το γεγονός αυτό τις κάνει τον χειρότερο επισκέπτη του σπιτιού μας και η αντιμετώπιση τους πρέπει να είναι άμμεση.
Η καταπολέμηση της μύγας περιλαμβάνει τόσο προληπτικά μέτρα όσο και κατασταλτικά.
Προληπτικά μέτρα: καθαρισμός και απομάκρυνση των απορριμμάτων, σε εξωτερικούς χώρους να γίνεται χρήση κλειστών κάδων, καλή καθαριότητα από υπολείμματα τροφίμων, ύπαρξη σίτας στα παράθυρα.
Κατασταλτικά μέτρα: χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων, ηλεκτρικές παγίδες και οικολογικές παγίδες
Τα περιστέρια είναι βρώμικα πουλιά που προκαλούν πολλές ασθένειες και ζημιές. Τα περιττώματα τους είναι γνωστά για την πρόκληση ατυχημάτων από γλίστρημα αλλά και για ζημιές σε μεταλλικές επιφάνειες και μάρμαρα. Επίσης μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες όπως η σαλμονέλα. Τοξοπλάσμωση, ιστοπλάσμωση, τροφικές δηλητηριάσεις κ.α. Τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική ανάγκη την αντιμετώπιση τους η οποία περιλαμβάνει τοποθέτηση απωθητικών συστημάτων ανάλογα της περιστάσεως. Για την ορθή αντιμετώπιση των περιστεριών επικοινωνήστε με εξειδικευμένο συνεργείο.
Τα ποντίκια μπορούν να ζουν σε πολλούς τύπους περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου και των σπιτιών μας. Οι προσβολές στα σπίτια από ποντίκια είναι πιο συχνές από τις προσβολές από αρουραίους. Τα ποντίκια δραστηριοποιούνται τη νύχτα οπότε είναι δύσκολο να τα δούμε.
Αυτό που βλέπουμε είναι τα σημάδια τους από μασημένη τροφή, πειραγμένα αντικείμενα και τα περιτώμματα τους.
Αν και ζουν για ένα με ενάμιση χρόνο αναπαράγονται πολύ γρήγορα και η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορεί να μας προστατέψει από μεγάλες ζημιές και πολλές ασθένειες.
Απαλλαγείτε από ποντίκια, αρουραίους και τρωκτικά
Τα τέλεια έντομα είναι γκριζόμαυρα έως καστανά με μεγάλα πόδια και με σώμα, φτερά και πόδια τριχωτά. Οι φλεβοτόμοι μετακινούνται με μικρά πηδηματάκια, το πολύ μισού μέτρου, ενώ πετούν μόνο όταν πρόκειται να μετακινηθούν σε μεγαλύτερες αποστάσεις και τότε η πτήση τους είναι αργή και σταθερή, χωρίς να δημιουργούν το χαρακτηριστικό ήχο που κάνουν τα κουνούπια. Ο όρος «σκνίπες» που συνήθως χρησιμοποιείται, είναι ευρύτερος και περιλαμβάνει, εκτός των φλεβοτόμων, και πολλά άλλα είδη μικρών αιμοζυμητικών εντόμων. Οι ασθένειες που συνήθως μεταδίδονται από τους φλεβοτόμους είναι:
α) Σπλαχνική λεισμανίανση ή Καλαζάρ (σε ανθρώπους και σκύλους)
β) Δερματική λεισμανίανση (σε ανθρώπους και σκύλους)
γ) Στοματορινοφαρυγγική λεισμανίανση (μόνο σε ανθρώπους)
Οι σκόροι των χαλιών ευδοκιμούν σε σπίτια, μουσεία, αποθήκες κα. Τα νεαρά άτομα μοιάζουν με μικροσκοπικά τριχωτά σκουλήκια και τους αρέσει να τρέφονται στα σκοτεινά και ήσυχα μέρη όπως κάτω από έπιπλα και ντουλάπες. Πολλές φορές συγχέονται με άλλα παράσιτα όπως κοριούς και ψύλλους. Οι σκόροι αυτοί τρέφονται με μαλλί, μετάξι, μαλλιά, φτερά και γούνα αλλά και με φυτικά υλικά όπως βιβλία, δημητριακά, μπαχαρικά και τροφές για κατοικίδια. Για τη σωστή καταπολέμηση είναι απαραίτητο να γίνει ταυτοποίηση του είδους.
Ο σκόρος ανήκει στα Lepidoptera. Τα περισσότερα είδη δρουν κατα τη διάρκεια της νύχτας. Η προνύμφη (γνωστή και ως σκόρος) κάποιων ειδών, π.χ. Tineola bisselliella, Tinea pellionella, Trichophaga tapetzella, τρέφεται με ίνες από ρούχα, ειδικά όταν αυτά έχουν σκόνη, τρίχες, ή λεκέδες και έτσι αποτελει έναν σημαντικό οικονομικό εχθρό, για τις οικίες αλλα και για τις βιομηχανίες.
Οι σφήκες μπορούν να χτίσουν φωλιές σε δέντρα, θάμνους, χώμα και σε τρύπες σε σκεπές ή άλλα μέρη στα σπίτια. Οι αποικίες συνήθως επιζούν για ένα χρόνο αλλά μπορούν να έχουν αρκετές χιλιάδες έντομα στο τέλος του καλοκαιριού. Συνήθως δεν είναι επιθετικά έντομα παρά μόνο όταν απειλείται η φωλιά τους. Το τσίμπημα είναι αρκετά επώδυνο και μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενο σε αντίθεση με τις μέλισσες και μπορεί να προκαλέσει εκτός από έντονο πόνο και αλλεργική αντίδραση.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην αντιμετώπιση τους για να αποφύγουμε ενόχληση του πληθυσμού και επίθεση από τις σφήκες.
Οι τερμίτες είναι έντομα που τρέφονται με ξύλο και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές σε έπιπλα, σπίτια και άλλες ξύλινες κατασκευές αλλά και δέντρα. Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι τερμιτών: του ξηρού ξύλου, του υγρού ξύλου και οι υπόγειοι τερμίτες.
Η αντιμετώπιση τους εξαρτάται από το είδος του τερμίτη και πρέπει να γίνεται μόνο από εξειδικευμένο συνεργείο λόγω της σοβαρότητας της προσβολής.
Τα φίδια είναι γενικά ντροπαλά ερπετά που προτιμούν να μην έχουν καμία επαφή με τον άνθρωπο. Είναι ωφέλιμα γιατί τρέφονται με ποντίκια, γυμνοσάλιαγκες, προνύμφες και έντομα. Αν και τα περισσότερα είδη φιδιών στην Ελλάδα είναι αβλαβή υπάρχουν και μερικά δηλητηριώδη με κύριους εκπρόσωπους την οχιά και τον αστρίτη.
Τα φίδια αντιμετωπίζονται με τη χρήση ακίνδυνων απωθητικών.
Τα φρουτομυγάκια πήραν το όνομα τους από το γεγονός ότι αναπτύσσονται σε φρούτα και λαχανικά σε αποσύνθεση. Η παρουσία τους σε χώρους τροφίμων κοντά σε χυμούς, ξύδι, μπύρα κ.α τα κάνουν ενοχλητικά παράσιτα και πρέπει να αντιμετωπίστουν άμεσα γιατί ο πλυθησμός τους μεγαλώνει γρήγορα.
Η αντιμετώπιση τους περιλαμβάνει εκτός από ψεκασμούς την απομάκρυνση όλων των χαλασμένων τροφίμων, καλή καθαριότητα των υπολλειμμάτων, αποθήκευση των τροφίμων σε ψυγείο και κλειστά δοχεία.
Εκτός από τα τσιμπήματα και την έντονη φαγούρα, οι ψύλλοι αν δεν ελέγχονται μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες τόσο στον άνθρωπο όσο και στα κατοικίδια ζώα. Οι ψύλλοι ζουν στο δέρμα και τρέφονται με αίμα. Οι ψύλλοι είναι πολύ μικρά έντομα (1-3 χιλ.), άπτερα με πεπλατυσμένα σώματα χρώματος σκούρο καφέ. Το μικρό επίπεδο σώμα τους τα επιτρέπει να κινούνται μέσα από τις τρίχες του σώματος όπου δαγκώνουν και τρέφονται με το αίμα του ξενιστή τους. Μόνο οι ενήλικοι ψύλλους δαγκώνουν τους ξενιστές. Ο θυληκός ψύλλος μπορεί να γεννήσει 30-50 αυγά ανά ημέρα πάνω στον ξενιστή και πολλά από τα αυγά θα πέσουν από το κατοικίδιο ζώο και θα καταλήξουν στο χαλί, στα έπιπλα, στο κρεβάτι του ζώου, ή σε άλλες τοποθεσίες που συχνάζει το κατοικίδιο. Τα αυγά γίνονται προνύμφες Αυτές εκκολάπτονται σε προνύμφες ψύλλων σε περίπου μια εβδομάδα. Μετά τρέφονται με αποξηραμένο αίμα άφησαν πίσω τους οι ενήλικες, οι προνύμφες περιστροφή ένα κουκούλι και να μεταβληθούν σε ενήλικες. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στην τόσο το κατοικίδιο ζώο και το περιβάλλον διαβίωσης κατά τον έλεγχο των ψύλλων.
Μιλώντας για ξυλοφάγα έντομα, συνήθως εννοούμε το γνωστό σε όλους σαράκι, το οποίο για να περάσει από το στάδιο της προνύμφης στην ενήλικη ζωή, καταναλώνει το ξύλο ως τροφή!
Τα έντομα αυτά επιβιώνουν στα δέντρα, σε ξυλεία που υλοτομήθηκε πρόσφατα και στα έπιπλα του σπιτιού. Γενικές ονομασίες αυτών: λύκτος, υλότρυπος, τερμίτης κ.ά. Τα ξυλοφάγα έντομα προσδιορίζονται καλύτερα ανάλογα με το είδος του ξύλου όπου κατοικούν. Είναι ο νούμερο ένα καταγεγραμμένος εχθρός των ακατέργαστων και κατεργασμένων ξύλων, προσβάλλοντας μαλακές και σκληρές επιφάνειες.
Ξυλοφάγα έντομα: Πως μπορείτε να αντιληφθείτε την παρουσία τους;
Το κακό είναι ότι αντιλαμβανόμαστε την παρουσία των εντόμων αυτών όταν ήδη η ζημιά είναι μεγάλη. Εμφανίζεται πριονίδι σαν πούδρα από τις οπές των επιφανειών που έχουν καταναλώσει. Μερικές από τις πιο γνωστές επιφάνειες, είναι:
- Πατώματα
- Κεραμοσκεπές
- Έπιπλα
- Ξύλινα έργα τέχνης
- Πόρτες
Καταπολέμηση ξυλοφάγων
Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα αντιμετώπισης είναι να βρεθεί το μέρος της εμφάνισης του προβλήματος. Η εξάλειψη των ξυλοφάγων εντόμων είναι αποτελεσματική μόνο όταν γίνει στο 100%. Τα ξυλοφάγα έντομα εγκαταλείπουν το ξύλο, μόνο εφόσον ενηλικιωθούν και απομακρυνθούν από αυτό. Ευνοϊκοί παράγοντες για αυτά είναι τόσο το σκοτάδι, όσο και η υγρασία.
Γνωρίζοντας λοιπόν την εποχή που συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους στις επιφάνειες αυτές μπορούμε και να τα εξολοθρεύσουμε με προϋπόθεση η υγρασία να είναι σε χαμηλά επίπεδα. Δύο σύγχρονες μέθοδοι είναι ο υποκαπνισμός, μία ιδιαίτερη μορφή απεντόμωσης, και ο άλλος το επίχρισμα γέλης για τα πατώματα και τα έπιπλα.
Τα κατασταλτικά μέτρα που εφαρμόζουμε στην Ecoplus για την αντιμετώπιση των ξυλοφάγων εντόμων δημιουργούν υψηλά επίπεδα υγιεινής και σε γενικές γραμμές είναι ατοξικά και άοσμα.
Προσφέρουμε χαμηλό κόστος σε όλους τους πελάτες μας και βρίσκουμε πάντα συνδυαστικές ή πιο εξειδικευμένες λύσεις για όλες τις περιπτώσεις ξυλοφάγων εντόμων που αναλαμβάνουμε.
Στην Ecoplus πραγματοποιούμε απεντομώσεις παρασίτων (έντομα, τρωκτικά, πουλιά, κατοικίδια ζώα, φίδια κλπ.) στην Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές με συνέπεια και υπευθυνότητα.