Παιδιά που αθλούνταν σε πισίνα ανέπτυξαν ως ενήλικες τη νόσο!
Παιδιά που κολυμπούν συστηματικά σε πισίνες κινδυνεύουν να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα όταν γίνουν ενήλικες, ανακοινώνουν Γερμανοί ερευνητές.
Ο Δρ Υ. Kohlhammer από το GSF – Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο για το Περιβάλλον και την Υγεία στο Neuherberg και οι συνεργάτες του εκφράζουν την υπόθεση ότι παραπροϊόντα χλωρίωσης πισινών μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο ενδοθήλιο των πνευμόνων, οι οποίες επιτρέπουν μεγαλύτερη επαφή αλλεργιογόνων υλικών με αυτό και αύξηση του κινδύνου αλλεργικής ρινίτιδας.
Εξέτασαν 2.606 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 35 και 44 ετών. Χρησιμοποίησαν προσωπικές συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια για να συλλέξουν λεπτομερείς πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό και τις συχνότητες κολύμβησης σε πισίνες. Ατομα, τα οποία κολυμπούσαν σε χλωριωμένες πισίνες από 3 έως 11 φορές τον χρόνο στη σχολική ηλικία είχαν 74% μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν αλλεργική ρινίτιδα σε σύγκριση προς άτομα, τα οποία δεν κολύμπησαν ποτέ σε πισίνα σε σχολική ηλικία, όπως δείχνουν τα ευρήματα.
Περισσότερες πιθανότητες
Πρόσφατη έκθεση σε χλωριωμένη πισίνα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αλλεργικής ρινίτιδας. Ατομα τα οποία ανέφεραν έκθεση σε πισίνα συχνότερα από μια φορά την εβδομάδα για τους τελευταίους 12 μήνες είχαν 32% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αλλεργική ρινίτιδα σε σύγκριση προς άτομα που δεν εκτέθηκαν. Τελικά, άτομα τα οποία ανέφεραν οποιαδήποτε έκθεση κατά τη διάρκεια της ζωής τους σε χλωριωμένες πισίνες, είχαν 65% μεγαλύτερη πιθανότητα να έχουν αλλεργική ρινίτιδα από άτομα που δεν εκτέθηκαν σε πισίνες.
Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι οι συσχετίσεις μεταξύ πρόσφατης και σχολικής ηλικίας κολύμβησης σε πισίνες φάνηκαν να εξαρτώνται από τις δόσεις χλωρίωσης. Τα νέα ευρήματα συμφωνούν με αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών, οι οποίες συνδέουν την έκθεση σε χλωριωμένες πισίνες με την «υπερδιαπερατότητα» των πνευμόνων, καθώς επίσης με βήχα που προκαλείται από σωματική άσκηση και με μεγαλύτερη συχνότητα άσθματος, επισημαίνει η ομάδα ερευνητών στη Journal of Allergy.
«Η αλλεργική ρινίτιδα είναι μια πάθηση με πολλές πιθανές παραμέτρους που την επηρεάζουν, συμπεριλαμβανομένων μεταβολών τρόπων ζωής, περιβαλλοντικών παραγόντων, έκθεσης σε αλλεργιογόνα και ανοσοποίησης. Η επαφή με παραπροϊόντα χλωρίωσης θα μπορούσε να μην είναι το κύριο αίτιο για μεγαλύτερες συχνότητες αλλεργικής ρινίτιδας, ιδιαιτέρως σε ενήλικες, αλλά θα μπορούσε να έχει σημαντική συμβολή σε αυτή την πολυπαραγοντική πάθηση» συμπεραίνουν οι ερευνητές.